Reklama
 
Blog | Dva

Den sedm až devět: třikrát SxSW

Dva blogují z USA: Amerikin diarik vol. Dva

DEN 7: SausBajSausVest
Dneska hrajeme na obřím legendárním SxSW. Festival prý navštíví letos 150 tisíc lidí. Nechápeme, kde ti lidé v noci přespávají. Žádné stanové městečko tady není. Záchody jsou velkej problém. A na jídlo v centru se čeká hodinu. Že by občané města vyklidili svoje domy a ty teď okupují fanoušci? My okupujeme Barbařin dům.


Po snídani nás Barbara veze ke klubu Palm Door, kde budeme hrát. Asi 15 minut po nás přijíždějí ostatní kapely z labelů NSPY a BaDaBing. Včetně Seana Lennona a jeho Ghost Of Saber Tooth Tiger. Ten se s nikým moc nekamarádíčkuje. Je to hvězda. Má péro za kloboukem a vypadá spíš jako Yoko Ono. Jeho přítelkyně je o 20 cm vyšší a má cylindr. Sean leží za klubem na terase na zemi a fotí si nebe mobilem. Co se mu asi honí hlavou?

Po vyložení věcí vyrážíme s Barbarou na večeři do restaurace Little Mexico. Jedeme co možná nejdál od centra, kde už se nemusí v restauracích čekat. Večeříme. Najednou začne z vedlejší místnosti hrát pravá mexická mariachi kapela. Nádhera. Skutečné Little Mexico. Jednu písničku zahrajou i nám, protože jsme z České Republiky. Evidentně rodinná kapela. Na housle hraje sedmiletej kluk.

Reklama

Vracíme se do Palm Door. Končí koncert Seana Lennona. Dovnitř se už bohužel nedostaneme, protože je plno. Do backstage se taky nedostaneme, protože tam je Sean. Když kapela GOASTT se S. Lennonem odejde, zmizí s ní i většina publika a v sále zůstane uvolněná rodinná atmosféra labelů Northern Spy a BadaBing; tu a tam nás Adam seznamuje s lidmi z RedEye, Prokop možná poznává člověka z Pitchforku, na podiu se střídají skvělé kapely. Nymph, Cloud becomes your hand, Slothtrust. Stagemanažerka už je milá, vysvětluje, že musela být přísná kvůli Seanovi.

Večer prodáváme první kusy tašek a triček. Prokop se nám směje, že jsme hipsterská verze stánkařů, když vymýšlím, že budeme prodávat krabičky na naušnice, sešity, plakátky a pohledy. Mohli bychom prý jezdit na turné se střelnicí. Mohli.

2 hodiny před námi hrajou úplně geniální koncert Cloud Becomes Your Hand, který je zakončený supervtipně absurdní 10minutovou taneční sestavou. Před námi hraje parádní psychedelická kapela s africkými prvky Nymph. Potom hrajeme my. Užíváme si to. Při poslední písničce Mulatu je třetina diváků na pódiu a tančí s námi. Stage manažérka tančí pod pódiem. Dobrá energie, máme radost.

DEN 8: SouthBabylonSouthWest
Dnešek trávíme na festivalu. Celé to tady má takovou atmosféru Babylonu. Město je plné lidí, kapely hrajou na každém rohu. Do některých klubů se stojí nekonečné fronty, a když už je člověk vevnitř, tak nesmí udělat onu osudovou chybu – jít ven na cigáro. Všude je strašně moc lidí. Myslím – STRAŠNĚ moc lidí. První koncert, který vidíme, jsou Young Fathers – hmmm úplně geniální. Energetická šamanská smršť-rituál. Připadáme si stejně, jako když jsme poprvé viděli italské ZU. Jen ta stage sponzorovaná čipsama nedovolí konec do hluboký tmy a ticha. Ale je to holt festival postižený reklamou jako většina. S povzdechem vzpomínáme na německý Fusion festival, který i přes svoji velikost nenechal zasáhnout vizuál hnusnými značkami. Pak jdeme do klubu 512, kde budou hrát Clipping.

Je to hiphopová stage. Střídá se tam celkem rychle několik kapel a nejvíc se nám asi líbí úplně první Dex Kwasi – parádní energie, po koncertu si podává se všema divákama z klubu ruku. Pak po několika klasičtějších, ale skvělých hiphopových proudech slov (Billionaire B) hrajou experimentálnější Clipping, kteří klub zahluší noisovými beaty a neuvěřitelnou smrští slov. Škoda špatného zvuku, ale koncert je boží. Nakonec vyrážíme do klubu Valhalla, kam nás pozval Duncan (potenciální US booker). Tam je to takové rockovější – hrají Pontiak, které známe už z jejich českého koncertu – a opět to je boží. Stačí nám to pro dnešek. Spokojenost největší. 

DEN 9: SouthByeSouthWest
Festival sice včera oficiálně skončil, ale neoficiálně je dnes ve městě spousta koncertů. Po snídani – tradiční omelety s vajíčkem, slaninou a avokádem – vyrážíme ven. První koncert, který vidíme, jsou Please The Trees. Hrajou v jedné hospodě Longbranch Inn a je to bezva energetickej koncert. Super klub, nad dřevěným barem jakokdyby z 18. století lebky, nad podiem jelení trofeje. Amerika. PTT se sem hrozně hodí. Při koncertu pobíhají po sále děti, malí indiáni. Kamarádi Američani si to moc pochvalujou. Pak vyrážíme do hospody The White Horse.

Hraje tam mexická mariachi kapela. Hrávají tam každou neděli už 40 let. Frontmanovi a některým spoluhráčům je už hodně přes sedmdesát. Sandy slaví narozeniny, takže každá druhá písnička je jí věnovaná. Je to celé taková odpolední narozeninová mexická taneční party.

Večer jdeme do dalšího klubu, kde je i venkovní stage. Tam se střídají takové klasicky rockové až styl Deep Purple kapely, ale vevnitř na nás čeká překvapení dne. Jmenuje se: Shockwave Riderz. Zpívající bubeník, zpěvačka a kluk, který hraje na samplery basové a kytarové linky podpořené haluzními zvuky. Má to úplně skvělou energii. Pak jdeme domů spát. Zítra musíme vyrazit v 10 ráno na letiště.

Kapely, který se nám nejvíc líbily na SXSW

Amerikin fotodiarik / kompletní fotoalbum z cesty najdete na facebooku Dva