Reklama
 
Blog | Dva

Den nula letecký

Dva blogují z USA: Amerikin diarik vol. Dva

Pátek 9:00 Brusel – Sedíme na letišti v Bruselu, odlétali jsme v 7 z Václava Havla, vstávali jsme ve 4, z koncertu Napszyklat a Kyklos Galaktikos v Meetfactory jsme dorazili v 1 a do 2 jsme ještě balili kufry. Teď po těch 7 hodinách, z nichž jsme 2 spali, už zevlujeme tady, čekáme na boarding na letadlo do New Yorku a nepřestává nás bavit poslouchat tu neuvěřitelnou směs jazyků, pozorovat všechny ty tváře a postavy v oblečcích všech druhů, trendy a uniformy všech národů…



Diplomatická šedá zóna nóbl kostýmků a sak převažuje, ale pak následují sportovní kombinézy, divný čepice, klobouky, exotické šátky, stříbro, zlato, kouzelnické hábity, hipster pláště, ležérní tepláky; ta pestrost dělá mezi všemi rovnost a nikdo nevyčnívá, ale ani zimní bundou a bosýma nohama v sandálech.

Všechno se to tu mísí a nechce s mi věřit, že celní kontrola v tom má nějaký přehled! Z amplionů co půl minutu vyhlašují různě mimozemská jména a destinace. Dnešní hit je vyhlašovaná trojice pasažérů do Newark [:baba, thenkjů, andi bumbanzi & ar zombí:]. My jsme po pouhých 2hodinách spánku a 40minutové procházce z gatu A do B také Dva Ar Zombí. Na ten dlouhej let se nám ale únava bude hodit. 

Reklama

Ještě před odletem dojde i na „Kretošvil Kretošvilova Skvrachrova“ předvolání z amplionu kvůli „short security question about luggage“ – protože zřejmě vezeme podezřele mnoho elektroniky a drobného zboží ve třech kufrech. Dva překupníci s elektronikou a merchem, postrach USA! Honza navrhuje, abychom kapelu přejmenovali na The Smugglers.

 

17:21 New York (23:21 doma)  – Tak konečně na hotelu. Po 20 hodinách postel, teplo a wifi. A v koupelně vana zakrytá závěsem jako v Psychu. To je ve všech hotelech i motelech po celých USA všude stejné.

Osmihodinový let z Bruselu do NY celkem utekl, chtěli jsme v letadle stihnout všechno, co jsme nestihli před odletem, jako odpovědět na čtyři rozhovory a spočítat a vyplnit daňový přiznání. Ale Honza má chřipku a já jsem zdravá, ale hrozně nevyspalá. Tak jsme střídavě pospávali a čuměli na filmy a jedli a pili. Stevard už věděl, že jsme buď „tomato“ nebo „wine“. Delta airlines má servis dobrej, stevardi hodně vtipkují a televizky jsou nabušený i kvalitníma filmama.

Cestou do USA je prostě nutný se dívat na americký filmy. Odvážila jsem se na Kubricka Shinning, protože sledovat opuštěný hotel v letadle plném lidí nemůže být tak přece strašidelný, navíc ten malý rozměr televizky. Ale stejně jsem měla většinu času zakrytý oči, pak už zavřený a pak jsem strachy usnula. Potom Jarmusch Broken Flowers, na cestování do US ideální! Zajímavá věc, že na začátku bylo upozornění, že je formát upraven pro letadlo, ale jediná změna, které jsme si všimli, je, že malá Lolita se před Donem neprojde úplně nahá, ale ve spodním prádle a není to zdaleka tak vtipný:). (Pozn. pro znalce). Jinak během letu byly třikrát velmi silné turbulence, jako na Matějské.

Dva – Amerikin diarik – Den nula by Respekt_Cz on Mixcloud

Po příletu jsme se plížili dlouhým hadem přes celou příletovou halu asi 2 hodiny k imigračnímu, pohovor stručný a nijak vyzvídavý. Úleva. A pak již se třema kuframa, saxofonem a kytarou „hadujeme frontou“ ještě hodinu na taxi, které nás vezme na hotel.

Taxikář byl skvělej komunikativní pán z Jamajky; měl rád kytary a hodně se smál. Vypráví, že Clapton hraje na strašně drahej Martin, Santana dostane vždycky nějaký drahý vzorek na to, aby ho propagoval, a Hendrix hrál vždycky na Fender. Česká Vermona mu nic neříká. Když se dozví, že jsme z Čech, ptá se jestli si pamatujeme na Rusy.

A tím se dostáváme k Ukrajině. Říká: „Putin! Dyť on se nikdy nesměje! Co to je za člověka???“ Putin vyslovuje jako Putn, což jeho nesmějícímu se výrazu dodává ještě na sevřenosti. A depresi z Ukrajiny uzavírá smíchem: „Je to ujetý, jsme jedna zeměkoule, všichni jsme stejný, stejná krev, stejný buňky a děláme tohle!? A nad náma mimozemšťani na to koukaj a vidí, jak jsme blbý. Tak si říkaj, že nás budou čůrat a smějou se, že si myslíme, že prší!“

Proč si v Čechách s taxikářem nepokecáme o mimozemšťanech?


Amerikin fotodiarik / kompletní fotoalbum z cesty najdete na facebooku Dva